Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Λευκάδα: Υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί - «Πρέπει να σταλεί το μήνυμα ότι το περιβάλλον αφορά όλους, δεν αρκούν οι δράσεις»


 

Ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Σ.Σ.Θ.Α. (Σταθμών Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων), στο λιμάνι της Λυγιάς, ο Δήμος Λευκάδας σε συνεργασία με την Aegean Rebreath, διοργανώνει διήμερες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο, 2-3 Οκτωβρίου 2021.

Πραγματοποιούνται υποβρύχιοι και παράκτιοι καθαρισμοί, ερευνητικές δράσεις, καθώς και διαβούλευση με την τοπική κοινωνία. Συνεργάτες σε αυτό το εγχείρημα είναι και το Lefkas Diving Center και η οργάνωση Ionian Natura

Το πρωί του Σαββάτου 2 Οκτωβρίου 2021, η ομάδα της Aegean Rebreath βρέθηκε στο λιμάνι της Λευκάδας όπου επιχείρησε την απορρύπανση του πυθμένα. Αμέσως μετά τη δράση, ο ιδρυτής της Aegean Rebreath Γιώργος Σαρελάκος και ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ. «Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι το περιβάλλον αφορά όλους. Δεν μας αρκούν μόνο οι δράσεις καθαρισμών. Δεν έχει νόημα να καθαρίζουμε φέτος και σε δύο χρόνια να έχει την ίδια εικόνα ο χώρος. Πρέπει να αλλάξουμε και νοοτροπία», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος.

Η συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις


Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις συνεχίζονται και την Κυριακή 3 Οκτωβρίου. Οι προσπάθειες της ομάδας των δυτών θα προσανατολιστούν στην συλλογή και απομάκρυνση των εγκαταλελειμμένων διχτυών ψαρέματος στον πυθμένα, ανοιχτά του κόλπου του Αλέξανδρου.

 

Ενημερωτικά, πρόσφατα το δίκτυο σταθμών που έχει δημιουργηθεί, συμπεριλαμβανομένου και αυτό στη Λυγιά, είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ η Aegean Rebreath έχει ήδη προχωρήσει μαζί με τους συνεργαζόμενους δήμους στη δημιουργία του Δικτύου “Μπλε Δήμων” –  του πρώτου εθνικού δικτύου δήμων που εστιάζει στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

 


Σταθμός Συλλογής Θαλάσσιων Απορριμμάτων, Λυγιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου