Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Δήμαρχος Λευκάδας: «Έχει ξεκινήσει μια νέα αρχή για τον φωτισμό της Λευκάδας με τη ΣΕΑ»

 
Την ενεργειακή αναβάθμιση-αυτοματοποίηση του δικτύου δημοτικού φωτισμού με εξοικονόμηση ενέργειας ανακοίνωσε ο δήμαρχος Λευκάδας μέσω συνέντευξης Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.

Η αντικατάσταση αφορά όλον τον Δήμο Λευκάδας (Λευκάδα, Κάλαμος και Καστός), που έχει συνολικά 13.017 φωτιστικά σώματα. Με τον τρόπο αυτόν προβλέπεται να εξοικονομείται το 50 τοις εκατό της ενέργειας. Η Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης θα έχει διάρκεια δώδεκα χρόνια και ο ανάδοχος ιδιώτης, που θα αναλάβει το έργο μέσω διαγωνισμού, θα πρέπει να επιτύχει εξοικονόμηση της τάξεως 74,34% και να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη εντός 48 ωρών.

«Οι λαμπτήρες, είτε από μόνοι τους είτε μέσω της αντικατάστασης των φωτιστικών σωμάτων, θα αλλάξουν όλοι. Το μεγαλύτερο μέρος, αν όχι όλο, των φωτιστικών σωμάτων θα αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση οι λαμπτήρες, ακόμα και σ' εκείνα τα φωτιστικά σώματα που θα επιλεγούν να μην αλλαχθούν, θα αλλάξουν και αυτοί. Ο προσανατολισμός είναι να αλλαχθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός των φωτιστικών σωμάτων», διευκρινίζει ο δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου. 

«Δεν προβλέπεται επέκταση στη σύμβαση, μόνο αντικατάσταση. Προσβλέπουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων»

«Τα 13.017 φωτιστικά σώματα αφορούν όλα τα φωτιστικά σώματα που υπάρχουν στον Δήμο Λευκάδας. Σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται αυτά των επαρχιακών δρόμων και αυτά που βρίσκονται στις χερσαίες ζώνες λιμένα. [...] Η Λευκάδα στο σύνολο της δεν είναι πλήρως φωτισμένη. Αυτό είτε γιατί λείπουν φωτιστικά σώματα, είτε γιατί οι λαμπτήρες έχουν τα χρόνια τους, δεν αποδίδουν όπως απέδιδαν στο παρελθόν. Για κάποιους λαμπτήρες έχει κλείσει ο κύκλος της ζωής τους και δεν μπορούμε ούτε να τους αντικαταστήσουμε. Στην παρούσα σύμβαση δεν προβλέπεται επέκταση, προβλέπεται αντικατάσταση των υφισταμένων. Εκείνο που εμείς προσβλέπουμε είναι ότι με την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, θα απελευθερωθούν π.χ. οι συντηρήσεις. Χαλάμε ένα αξιοσέβαστο ποσό που πλησιάζει τις 200.000€ τον χρόνο για συντηρήσεις του υφιστάμενου δικτύου», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Ο ανάδοχος ιδιώτης 

«Ο ανάδοχος ιδιώτης, στον οποίο θα ανατεθεί μέσω διαγωνιστικής, ανοιχτής διαδικασίας, γιατί μιλάμε για ένα ποσό που αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια σε επίπεδο δωδεκαετίας, πρέπει να παραδώσει τους λαμπτήρες με φωτεινότητα άνω του 70% από το καινούργιο μετά τη λήξη της σύμβασης. [...] Η σύμβαση με τον οποιονδήποτε ανάδοχο θα έχει διάρκεια δώδεκα χρόνια. Ο μίνιμουμ στόχος που είναι υποχρεωμένος να πετύχει ο ανάδοχος για την εξοικονόμηση, γιατί μόνο τότε θα καταβάλλεται το όποιο τίμημα, είναι της τάξης του 74,34%. Επίσης, είναι υποχρεωμένος να αποκαταστήσει οποιαδήποτε βλάβη εντός 48 ωρών», εξηγεί ο κ. Καλός. 

 Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου από εδώ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου