Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022

Μαρκετερί - Έκθεση έργων τέχνης από ξύλο του Κώστα Λάζαρη στη Λευκάδα [ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ]

Ο Λευκαδίτης καλλιτέχνης Κώστας Λάζαρης, μπροστά από έργα του από ξύλο

Πίνακες μιας πολύ ιδιαίτερης τέχνης εκτίθενται από τις 2 έως τις 15 Ιουλίου 2022 στην αίθουσα τέχνης «Θεόδωρος Στάμος» στη Λευκάδα.
Η τέχνη αυτή λέγεται μαρκετερί (marqueterie) και αυτό που κάνει τα έργα να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι είναι σχεδιασμένα αποκλειστικά από ξύλο. Εντυπωσιακοί πίνακες μοιάζουν με φωτογραφίες, ενώ δεν έχουν ούτε πινελιά χρώματος.



Ο καλλιτέχνης των πινάκων Κώστας Λάζαρης, όπως διευκρινίζει σε συνέντευξη του στο Thestreetjournal.gr και στον Άγγελο Χόρτη, «είναι μια τέχνη που έρχεται από την εποχή της Αρχαίας Αιγύπτου. Πέρασε διάφορα στάδια με έξαρση τον 16ο αιώνα στην Ευρώπη, όπου και της δόθηκε το όνομα μαρκετερί. [...] Στην χώρα μας αναπτύχθηκε τον περασμένο αιώνα με την διακόσμηση ξύλινων επίπλων και αντικειμένων. [...] Συναντάμε την τέχνη και σε τόπους φυλακής και εξορίας. Οι φυλακισμένοι είχαν άπειρο χρόνο να φτιάξουν διάφορα πράγματα».

«Στόχος μου είναι να κάνω κάτι διαφορετικό από άποψη θεματολογίας», υπογραμμίζει.


Η τέχνη της μαρκετερί κίνησε το ενδιαφέρον του Κώστα Λάζαρη, όπως εξηγεί ο ίδιος, όταν είδε ένα έργο ενός φυλακισμένου. Βρήκε την ιδέα πολύ «ζεστή», όπως αναφέρει, και από τότε αγάπησε αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης και άρχισε να ασχολείται πολύ στενά.

Ο Κώστας Λάζαρης έχει ασχοληθεί παράλληλα με τη στιχουργική και την παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών. Κάνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το 1990, ενώ έχουν κυκλοφορήσει πολλά έντεχνα τραγούδια με στίχους του.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά 11.00-13.00 και 19.00-22.00, εκτός Κυριακής πρωί. Υπενθυμίζεται ότι θα βρίσκεται στην αίθουσα «Θεόδωρος Στάμος» έως τις 15 Ιουλίου του 2022.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου