Πώς ζουν τα παιδιά στα ιδρύματα παιδικής προστασίας; Γνωρίζουμε πράγματι αν υπάρχει σεβασμός στα δικαιώματά τους και εάν μπορούν να έχουν όλες τις ευκαιρίες που έχουν στη ζωή τους τα υπόλοιπα παιδιά που ζουν με τις – υγιείς- οικογένειές τους; Εφαρμόζεται η ισότητα μεταξύ όλων των παιδιών στα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα και τα δικαιώματα της παιδικής ηλικίας όπως επιβάλλει η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ και το ελληνικό Σύνταγμα; Είναι όντως τόσο ευτυχισμένα τα παιδιά των ιδρυμάτων όπως προβάλλονται από τα ΜΜΕ και τι απογίνονται μόλις ενηλικιωθούν και απομακρυνθούν από τα ιδρύματα; Γιατί δεν υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση για τον τρόπο λειτουργίας των ιδρυμάτων και τα αποτελέσματα του έργου τους ενώ η αξιολόγηση είναι έννοια ανύπαρκτη στην κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων; Γιατί κάποια ιδρύματα αντιδρούν στην αποϊδρυματοποίηση και τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό;
Σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα απαντά το ΄Εργο: Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» βασισμένο στις αρχικές διαπιστώσεις της Έκθεσης του Συνηγόρου του Παιδιού το 2015 με τίτλο: «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα» που επαναλαμβάνονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος τους, στην Έκθεση της ίδιας Ανεξάρτητης Αρχής το 2020 «Από το ίδρυμα στην κοινότητα: εναλλακτική φροντίδα ευάλωτων παιδιών και υποστήριξη οικογενειών». Οι διαπιστώσεις της εντοπίζονται στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών όπως αυτά ορίζονται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, που λαμβάνουν χώρα μέσα σε ιδρύματα και εξαιτίας του ιδρυματικού τρόπου ζωής των παιδιών. Εντοπίζονται στις χρόνιες εκκρεμότητες των γονικών δικαιωμάτων, στην επικοινωνία ή τη διακοπή αυτής με τη φυσική οικογένεια, τον περιορισμό στην ελευθερία της έκφρασης και των επιλογών, την έλλειψη σεβασμού στις θρησκευτικές και πολιτισμικές διαφοροποιήσεις των παιδιών, την έλλειψη πρόσβασης σε ανεξάρτητους θεσμούς συνηγορίας, την ελλειπή πρόσβαση στην εκπαίδευση, υγεία, ασφάλεια, κοινωνική συμμετοχή και ψυχαγωγία, στην έλλειψη οποιασδήποτε προετοιμασίας για την κοινωνική ένταξη μετά την ενηλικίωση, ενώ λαμβάνουν χώρα και φαινόμενα κακοποίησης ή ενδοϊδρυματικού εκφοβισμού.
Το ΄Εργο «Δικαιώματα των Παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» στοχεύει στην ανάδειξη των έντονων ανισοτήτων που βιώνουν τα παιδιά των ιδρυμάτων, στηνaprioriδευτερογενή κακοποίηση που αυτά υφίστανται λόγω της φύσης της ιδρυματικής διαβίωσης, στην ανάπτυξη μηχανισμών και μέσων προστασίας των δικαιωμάτων τους εντός και εκτός των ιδρυμάτων για την άμβλυνση των ανισοτήτων ως προαπαιτούμενο για του δημοκρατικού και συνταγματικού δικαιώματος για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά της χώρας.
Το ΄Εργουλοποιείται στο πλαίσιο τους Προγράμματος Activecitizensfund από την κοινωνική οργάνωση Θεσσαλονίκης «Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών «Δικαίωμα στην Οικογένεια» με εταίρο την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΑΕ)και διαχειριστή επιχορήγησης το ΄ΙδρυμαΜποδοσάκη, σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας: Καλαμάτα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη, Αθήνα με τη συνεργασία τοπικών φορέων.
Στα Ιωάννινα, πραγματοποιείται μετά την Καλαμάτα, η δεύτερη δράση επιμόρφωσης και ενημέρωσης, με τη συνεργασία του Δήμου Ιωαννίνων που περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:
2o Eργαστήριο στην κοινωνική εργασία για την προστασία των δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων για τα παιδιά που ζουν σε ιδρύματα
Iωάννινα, 21 Οκτωβρίου 2022, ώρες: 9:30-16:30
Το εργαστήριο περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες, από ισάριθμους εκπαιδευτές, στους τομείς : α) Δικαιώματα των παιδιών που παραβιάζονται μέσα σε ιδρύματα σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τις Εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Συνήγορος του Πολίτη, Κύκλος Δικαιωμάτων β) Δευτερογενής κακοποίηση των ανηλίκων σε ιδρύματα, εντοπισμός κακοποίησης, αντιμετώπιση του προβλήματος γ) Η κοινωνική εργασία πρόληψης και αντιμετώπισης της κακοποίησης μέσα σε ίδρυμα δ) Το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων με την πρόσφατη υπουργική απόφαση και η συμβολή του στην προστασία των δικαιωμάτων των ανηλίκων – Η αναδοχή ως μέτρο προστασίας του δικαιώματος των παιδιών στην οικογενειακή φροντίδα.
Απευθύνεται 40 πτυχιούχους Τμημάτων Κοινωνικής Εργασίας, Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικής, Νομικής, εθελοντές σε μονάδες κοινωνικής προστασίας ανηλίκων, εργαζόμενους ή μη και στόχος η κατανόηση της παραβίασης των δικαιωμάτων των παιδιών και ο τρόπος που συμβαίνει καθώς και η χορήγηση πρακτικών τεχνικών σύμφωνα με τη νομοθεσία, για την αντιμετώπισή τους.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί από τους: 1) Γιώργο Μόσχο, νομικό, π. Βοηθό Συνήγορο του Πολίτη, Βοηθό Συνήγορο του Παιδιού 2) Γιώργο Νικολαϊδη, ψυχίατρο, Δ/ντη Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού (Ι.Υ.Π)
3) Σοφία Κωνσταντέλλια, κοινωνική λειτουργό τ. Πρόεδρο του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής και 4) Ελένη Γεώργαρου, νομικό τ. δικηγόρο στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, εμπειρογνώμονα παιδικής προστασίας & Πρόεδρο του Δικτύου Αναδόχων Γονέων «Δικαίωμα στην Οικογένεια».
Τόπος διεξαγωγής του εργαστηρίου είναι η αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλώσεις συμμετοχής: Εmail: fospavonet@gmail.com με την ένδειξη: Για το εργαστήριοIωαννίνων. Μετά τη εκδήλωση ενδιαφέροντος, θα αποσταλεί αίτηση προς συμπλήρωση. Μαζί με την αίτηση συμπληρωμένη, θα επισυναφθεί πτυχίο, ή βεβαίωση εργασίας ή εθελοντισμού. Πληροφορίες: τηλ. 2310.288010, 6977831631 ώρες: 9:00-17:00. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 1-18/10/2022
2η ΗΜΕΡΙΔΑ ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα:
«Η διαβίωση σε ίδρυμα παιδικής προστασίας, η πρόληψη και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων- Ο θεσμός της αναδοχής και η συμβολή του στο δικαίωμα του παιδιού για οικογενειακή ανατροφή»
Ιωάννινα, 22 Οκτωβρίου 2022 ώρες 9:30 – 15:30
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» απευθύνεται στο ευρύ κοινό και η συμμετοχή σε αυτήν είναι ελεύθερη.
Πληροφορίες: Τηλ. 2310.288010, 6977831631
Το έργο «Τα δικαιώματα των παιδιών που ζουν σε ιδρύματα/Τα αόρατα παιδιά» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizensfund, με φορέα υλοποίησης το Δίκτυο Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων «Δικαίωμα στην Οικογένεια» και εταίρο την Αναπτυξιακή Εταιρεία Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕΕ – Α.Ο.Τ.Α) Το πρόγραμμα Active citizensfund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizensfund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου