Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Λευκάδα: Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων για Άη Γιάννη και Γύρα - «Κρίμα που οι μελέτες δεν είχαν ξεκινήσει από χρόνια»


Ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη Λευκαδίτικη κοινωνία είναι η διάβρωση των ακτών και ιδιαιτέρως 
αυτών που βρίσκονται κοντά στο κέντρο που κάθε καλοκαίρι καταγράφουν υψηλή επισκεψιμότητα. Οι μελέτες προστασίας και ανάπλασης της Γύρας και του Άη Γιάννη βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Αναφορά στο θέμα αυτό έκανε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΙΧΜΗ και στον Άγγελο Χόρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της στη Λευκάδα.

«Η εμπειρία δείχνει ότι τα μεγάλα έργα θέλουν στη χώρα μας μεγάλα διαστήματα. Πολύ μεγάλα διαστήματα. [...] Εμείς βάλαμε στόχο ότι δεν θα κολλήσουμε σε αυτά. [...] Μιας και είμαστε στη Λευκάδα, μελετάμε το θέμα της Γύρας. Η Γύρα είναι στην καρδιά της Λευκάδας. Είναι ένα πολύτιμο πλεονέκτημα για τους ίδιους τους Λευκαδίτες ο περίπατος σε έναν μοναδικό βιότοπο στην Περιφέρεια μας και μια προστιθέμενη αξία για τους τουρίστες. Αυτό δεν θα γίνει αύριο, αλλά το ξεκινήσαμε. Θέλω να έχω τη συνείδηση μου αναπαυμένη ότι δουλεύουμε και για το αύριο, είμαστε δεν είμαστε εδώ εμείς κάποια στιγμή μετά από χρόνια», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων για το θέμα της Γύρας.

Απαντώντας σε ερώτηση μας για την παραλία του Αγίου Ιωάννη αναφέρει: «Ο Άγιος Ιωάννης είναι ένα μεγάλο ζήτημα, ζωτικό για τη Λευκάδα. Έχει μια έντονη δραστηριότητα, οικονομική και τουριστική, αλλά δεν είναι το μόνο. Είναι το Αργάσι της Ζακύνθου, που έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας αυτής της περιοχής. Ήταν μια περιοχή που πήγαινε ο κόσμος και έκανε μπάνιο και σήμερα δεν μπορεί να πάει. Είναι και το Κανάλ Ντ' Αμούρ στην Κέρκυρα. Μια διάβρωση σε όλες τις ακτές μας υπάρχει, αλλά υπάρχουν πολλές εμβληματικές περιοχές τουριστικά που έχουν υποστεί την αλλοίωση και κινδυνεύουν να αλλάξουν χαρακτήρα από τη διάβρωση.

Όλα αυτά τα προχωρούμε. Προχωρούμε μελέτες για τον Άγιο Ιωάννη. Κρίμα που οι μελέτες δεν είχαν ξεκινήσει από χρόνια. Αν αυτό είχε συμβεί και βρισκόντουσαν σε ένα ώριμο στάδιο σήμερα, θα μπορούσαν τώρα να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Το λέω αυτό γιατί χρειάζονται χρόνια να ενταχθούν οι μελέτες. Ο Άγιος Ιωάννης αυτή τη στιγμή δεν έχει τις ώριμες μελέτες που έπρεπε να έχει, αλλά εμείς το έχουμε ξεκινήσει ήδη, υπάρχει ήδη χρηματοδότηση για να γίνει η μελέτη. Ξέρετε, αυτά θέλουν επιστημονική παρατήρηση. Δεν τοποθετούμε απλά κάποιους βράχους για να προστατεύσουμε την παραλία από το κύμα. [...] Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία διότι ο Άγιος Ιωάννης πρέπει να σωθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου