Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Τι είναι οι Ζώνες Απόλυτης Προστασίας της Φύσης και πού εντοπίζονται στη Λευκάδα


Η διαβούλευση επί των προτάσεων της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές Δικτύου Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας & Ζακύνθου συζητήθηκε ως πρώτο θέμα στην 13η τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας την Τετάρτη, 26 Απριλίου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης τρεις ιδιώτες μελετητές, στους οποίους ανατέθηκε η μελέτη μέσω διαγωνισμού από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Η μετελήτρια που ανέλαβε την τεχνική επιμέλεια της εν λόγω μελέτης Ειρήνη Στανωτά, εξήγησε μεταξύ άλλων στο Δ.Σ. ποιες είναι οι ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος, πού βρίσκονται στη Λευκάδα και τι επιτρέπεται και τι όχι σε αυτές.

Αρχικά, ο Δήμαρχος Λευκάδας Χαράλαμπος Καλός ζήτησε από την κ. Στανωτά να κάνει μια συνοπτική παρουσίαση των διαφόρων περιοχών-ζωνών του νησιού: «Θα ήθελα να γίνει μια αναφορά ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι. Πού είναι ζώνη βιώσιμης ανάπτυξης. Θα ήθελα να ακουστεί αυτό πριν ξεκινήσουμε τις ερωτήσεις».

Η κ. Στανωτά περιγράφει αναλυτικά: «Μια συνοπτική παρουσίαση για τη Λευκάδα. Όπως ξέρετε, έχουμε ορίσει τέσσερις ζώνες Απόλυτης Προστασίας της Φύσης. Δεν γνωρίζω αν έχετε μπροστά σας χάρτες. Υπάρχουν ανεβασμένοι στη σελίδα του ΥΠΕΝ. Είναι τέσσερις ΖΑΦ που είναι με κόκκινο χρώμα. 13 Ζώνες Προστασίας της Φύσης, εννιά ΖΔΟΕ, τρεις Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων και δύο περιφερειακές, που είναι με το ροζ χρώμα, και έναν οικολογικό διάδρομο.

Στη ΖΑΦ (Ζώνες Απόλυτης Προστασίας Φύσης) έχουμε μόνο τη χρήση για επιστημονική έρευνα για την εκάστοτε ζώνη. Αφορά τις νοτιοδυτικές ακτές της νήσου Άτοκο, τη Φορμίκουλα, εκτός του διαδρόμου που έχουμε αφήσει, το βλέπετε στο ανατολικό της τμήμα. Μιλάμε και για άλλες δύο ΖΠΦ (Ζώνες Προστασίας Φύσης) στο βόρειο τμήμα του νησιού. Να πούμε ότι επιτρέπονται οι θαλάσσιοι δρόμοι κίνησης σκαφών, πάλι για τη βέλτιστη προστασία του προστατευτέου».


Τι επιτρέπεται στις ΖΑΦ

Ύστερα από ερώτημα του δημάρχου, η κ. Στανωτά εξηγεί τι επιτρέπεται στις ΖΑΦ. «Είναι ζώνες στις οποίες επιτρέπονται μόνο έργα και δραστηριότητες για την εξυπηρέτηση και την προστασία του προστατευτέου αντικειμένου. Επιτρέπονται έργα προστασίας εδαφών, υδάτων. Μέχρι εκεί. Είναι η ζώνη με το αυστηρότερο καθεστώς προστασίας», είπε ενώ εξηγεί τη σειρά «Η σειρά έχει, από ΖΑΦ πάμε στη ΖΠΦ, ΖΔΟΕ και μετά της Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. Είναι σύμφωνα με το ΠΔ του '18».

Ποιες είναι οι ζώνες προστασίας του περιβάλλοντος

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Λευκάδας Στυλιανός Ρόκκος ζήτησε από την κ. Στανωτά περισσότερες λεπτομέρειες ως προς τους χαρακτηρισμούς των ζωνών προστασίας για να γίνουν αντιληπτές από το συμβούλιο και από τους πολίτες.

Η κ. Στανωτά εξηγεί αναλυτικά: «Όσον αφορά τις ΖΠΦ, που έχουμε και στο εσωτερικό του νησιού, είναι οι ζώνες Προστασίας της Φύσης που είναι το αμέσως επόμενο, αμέσως λιγότερο αυστηρό καθεστώς προστασίας. Μετά είναι η ΖΔΟΕ, Ζώνη Διατήρησης Οικοτόπων και Ειδών, και μετά είναι η Ζώνη Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. Στην Απόλυτης Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται αυτά που προανέφερα. 

Στις ΖΠΦ επιτρέπονται, εκτός από τις χρήσεις που επιτρέπονται στις ΖΑΦ, επιτρέπονται αναψυκτήρια έως 50 τ.μ., χώροι στάθμευσης, υπαίθρια πάντα, γεωργικές, δασικές, κτηνοτροφικές, αλιευτικές εκμεταλλεύσεις. Επίσης, εγκαταστάσεις ΜΜΜ, έργα ερμηνείας περιβάλλοντος που είναι πινακίδες, στέγαστρα, περίπτερα κ.λπ., και πλωτές υποδομές με εγκαταστάσεις θαλάσσιας αναψυχής. Αυτές οι ζώνες έχουν πορτοκαλί χρώμα. Τέτοιες ζώνες υπάρχουν στο εσωτερικό του νησιού και στο βόρειο τμήμα του. 

Ζώνες ΖΔΟΕ. Γαλάζιο χρώμα. Εδώ επιτρέπονται πλέον αυτά που ανέφερα πριν, επιτρέπονται μικρές και αθλητικές και εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, μονάδες περίθαλψης, αναψυκτήρια μεγαλύτερα έως 100 τ.μ., χώροι εστίασης έως 200 τ.μ., τουριστικά καταλύματα έως 150 κλίνες, επαγγελματικά εργαστήρια, εξορυκτικές δραστηριότητες, πράσινα σημεία, παιδικές κατασκηνώσεις. Το εντοπίζουμε στο εσωτερικό του νησιού και στο βόρειο τμήμα του και περιμετρικά των νησιών Φορμίκουλα και Άτοκο.

Ζώνες Βιώσιμης Διαχείρισης Φυσικών Πόρων. Είναι με το πράσινο χρώμα. Επιτρέπονται βιοτεχνικές, βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλότερης όχλησης, πίστες αγώνων, μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, αεροδρόμια, χώροι επεξεργασίας-διάθεσης στερεών αποβλήτων, ιππόδρομοι, καζίνο, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις. Εντοπίζονται και περιμετρικά της Ατόκου και της Φορμίκουλας, στο βόρειο τμήμα του νησιού».

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου