Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Δια Πυρός 2023: Τη Δευτέρα 15/05 στο Φρύνι η άσκηση της πυροσβεστικής (ΑΙΧΜΗ)


*Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο aixmi-news.gr πριν την πραγματοποίηση της άσκησης Δια Πυρός 2023.

Στη νέα πυροσβεστική διάταξη, στα προληπτικά μέτρα από τους πολίτες και στις ασκήσεις ετοιμότητας της πυροσβεστικής αναφέρθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λευκάδας Πύραρχος Κων/νος Τσίκας, σε συνέντευξη του στην ΑΙΧΜΗ.

Όπως μας ενημέρωσε, η άσκηση "Δια Πυρός 2023" στη Λευκάδα θα γίνει στην περιοχή του Φρυνίου σε δασική έκταση. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 15 Μαΐου με τη συνδρομή όλων των υπηρεσιών. Μίλησε παράλληλα και για την πρόσφατη άσκηση που πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας, επισημαίνοντας συμπεράσματα και ιδιαιτερότητες της περιοχής.

Ο κ. Τσίκας μιλώντας για την άσκηση: «Θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα. Μέσω του Αρχηγείου θα γίνει Πανελλαδικά, είναι η "Δια Πυρός 2023". Και μάλιστα σε περιοχές που υπάρχει μίξη οικισμού με δασική έκταση, όπως το Φρύνι. Θα είναι με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών, Πολιτική Προστασία, Αστυνομική Διεύθυνση, Τροχαία, ΕΚΑΒ, ΔΕΗ. Θα υπάρχει κάποιο σενάριο με εξάπλωση δασικής πυρκαγιάς και θα ακολουθήσουμε όλα τα στάδια μέχρι την πλήρη κατάσβεση».

Αναφερόμενος στην άσκηση ετοιμότητας στο ιστορικό κέντρο αναφέρει: «Κάναμε μια άσκηση στο ιστορικό κέντρο, στο κτήριο της Φιλαρμονικής. Έχει ιδιαιτερότητες το ιστορικό κέντρο, είναι παλιά τα κτήρια, υπάρχει μια στενότητα των δρόμων, δεν περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα σε όλους τους δρόμους. Είναι γνωστό αυτό σε όλους. Επίσης, επιβαρύνεται από τον πάρα πολύ αυξημένο αριθμό τουριστών που κινούνται μέσα στους εμπορικούς δρόμους, την παράνομη στάση και στάθμευση των αυτοκινήτων, την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων που περιορίζουν τους χώρους. Υπάρχει και το ιστορικό της πυρκαγιάς του 2016 που εξαπλώθηκε και ήταν αρκετά δύσκολο συμβάν. Όλα αυτά είναι γνωστά για εμάς την πυροσβεστική και για τους πολίτες.

Το σημαντικό είναι να είμαστε όλοι ευαισθητοποιημένοι, να προσέξουμε όλοι με τη συμπεριφορά μας και τη στάση μας ώστε να μην επιβαρύνουμε αυτή την κατάσταση, μέσα από τις συνήθεις πρακτικές μας, και να προσπαθήσουμε όσο γίνεται να διορθώσουμε τα προβλήματα», είπε ενώ προσθέτει:  «Στις ασκήσεις συνήθως πάρα πολλά δεν πάνε όπως σχεδιάζονται. Παραμένουν όμως ασκήσεις, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Είναι πολύ πιο δύσκολη η κατάσταση. Βέβαια, είναι αναγκαίο να γίνονται οι ασκήσεις και με αυτή τη λογική το κάναμε. Φυσικά, και να συνεργαστούμε και με τις άλλες υπηρεσίες, που απαιτείται για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα όπως είναι η Πολιτική Προστασία, η Τροχαία, η Δημοτική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η ΔΕΗ. Όλες αυτές οι υπηρεσίες είναι απαραίτητες για να μπορέσουμε να επέμβουμε, ειδικά στο ιστορικό κέντρο».

Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν σε μια τέτοια συνθήκη:  «Εξαρτάται, είναι πάρα πολλοί παράγοντες, η ώρα, το σημείο, αν θα έχουμε γρήγορη πρόσβαση. Εμείς επιζητούμε μια γρήγορη πρόσβαση. Μια φωτιά σβήνει στην αρχή της με λιγότερη ποσότητα νερού, όταν εξαπλωθεί όμως γίνεται ακόμη πιο δύσκολο. Θέλει περισσότερες δυνάμεις και μεγαλύτερη κινητοποίηση. Άρα εμείς επιζητούμε μια γρήγορη πρόσβαση, θέλουμε οι κεντρικοί άξονες να παραμένουν ανοιχτοί ώστε να μπορέσουν να φτάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Ο πανικός του κόσμου σαφώς θέλει μια χειραγώγηση, μια κατεύθυνση, αυτό είναι κάτι που θα κληθούμε εκείνη τη στιγμή να το διαχειριστούμε».

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου