Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

«ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ 2023»: Άσκηση μεγάλης κλίμακας στο Φρύνι - «Το στοίχημα σήμερα ήταν η συνεργασία» (βίντεο)


Άσκηση ετοιμότητας μεγάλης κλίμακας στον οικισμό του Φρυνίου πραγματοποίησε η ΔΙ.Π.Υ.Ν., με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το πρωί της Δευτέρας 15 Μαΐου με την κωδική ονομασία «Δια Πυρός 2023». Η άσκηση ήταν προσαρμοσμένη σε πραγματικές συνθήκες.

Το σενάριο είχε ως εξής: Εκδήλωση δασικής πυρκαγιάς την 12η Αυγούστου 2023 και Ω/15:30, με δείκτη επικινδυνότητας «4». Η Π.Υ. Λευκάδας ειδοποιείται από ιδιώτη τηλεφωνικά για έντονο καπνό σε δασική περιοχή στον οικισμό του Φρυνίου της Δημοτικής Ενότητας Λευκάδας του Δήμου Λευκάδας, με άμεσο κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς στις υφιστάμενες κατοικίες πλησίον της πυρκαγιάς, το μοναστήρι της Φανερωμένης και τις κατασκηνώσεις που υπάρχουν στην περιοχή.

Οι συμμετέχοντες-εμπλεκόμενοι στην άσκηση ήταν για την ΔΙ.Π.Υ.Ν Λευκάδας, έξι υδροφόρα πυρ/κά οχήματα και πέντε βοηθητικά όχημα, με συνολικά υπαλλήλους τόσο από την Π.Υ Λευκάδας όσο και από το Π.Κ. Βασιλικής. Συνδρομή, για δικές τους ενέργειες, έγινε από την Ελληνική Αστυνομία με δύο οχήματα, το ΕΚΑΒ με ένα ασθενοφόρο, ο Δήμος Λευκάδας με ένα υδροφόρο όχημα και ένα σκαπτικό μηχάνημα, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας - Τμήμα Πολιτικής Προστασίας με ένα υδροφόρο, η Δ/νση Δασών Λευκάδας με εκπρόσωπό της.

«Συγχαρητήρια σε όλους. Ήταν μια προγραμματισμένη άσκηση στην οποία με τις εναλλαγές ρόλων μπορέσαμε να την φέρουμε εις πέρας. Ξέρετε καλά ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ πιο δύσκολο. Ήταν μια ευκαιρία να βρεθούμε με τους συναρμόδιους φορείς, να ανταλλάξουμε προβληματισμούς, σκέψεις και φυσικά το ξεκαθάρισμα των ρόλων γιατί όταν θα γίνει το έκτακτο γεγονός πρέπει να είναι όλα αυτοματοποιημένα. Είδαμε ότι τέτοιου είδους συμβάντα μόνο στην αρχή πιάνονται. Μια φωτιά όταν πάρει έκταση απαιτείται μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων, οχημάτων και κόσμου.  Σκοπός μας είναι να έχουμε μια γρήγορη ενημέρωση και μια γρήγορη επέμβαση», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο Διοικητής Π.Υ. Λευκάδας Πύραρχος Κων/νος Τσίκας.

Ο κ. Τσίκας, αναφορικά με τις δυσκολίες που παρουσιάζονται σε μια τέτοια επιχείρηση στη συγκεκριμένη περιοχή, προσθέτει: «Μιλάμε για μια περιοχή που έχει έντονη βλάστηση, χαμηλή και υψηλή. Έχουμε κλίσεις του εδάφους, ενώ στο κάτω μέρος είναι ο οικισμός του Φρυνίου, από πάνω υπάρχει κατασκήνωση, το μοναστήρι της Φανερωμένης και κατοικίες. Αυτό από μόνο του το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο. Φυσικά, υπάρχουν και άλλες περιοχές τέτοιες, δεν είναι η μοναδική. Θεωρώ ότι το στοίχημα σήμερα ήταν η συνεργασία».

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου