Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Λευκάδα: Με συγκίνηση ο πρώτος αγιασμός στον Άγιο Σπυρίδωνα - Στόχος μέχρι τις αρχές του '25 να έχει αποκατασταθεί (ΒΙΝΤΕΟ)


Σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης τελέστηκε ο πρώτος ύστερα από δεκαετίες αγιασμός στον αρχαιότερο Ι.Ν. της πόλης της Λευκάδας, με παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη το απόγευμα της Δευτέρας, 8 Μαΐου.

Ο ναός δεν είναι άλλος από τον Άγιο Σπυρίδωνα στην κεντρική πλατεία, στον οποίο πολύ πρόσφατα ξεκίνησαν εργασίες αναστήλωσης ύστερα από το ξεκαθάρισμα με το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. Η υπουργός ωστόσο τόνισε στον τοπικό Τύπου ότι στόχος είναι ο ναός να είναι πλήρως αποκατεστημένος ως το τέλος του 2024.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ.κ. Θεόφιλος, με παρόντες τον Δήμαρχο Λευκάδας Χαράλαμπο Καλό, τον Αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Κτενά, τον πρώην δήμαρχο Λευκάδας Βασίλη Φέτση και τον ηγούμενο της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης π. Νικηφόρο Ασπρογέρακα.




Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ αμέσως μετά τον αγιασμό εξέφρασε την ικανοποίησης της για το έργο. «Για το Υπουργείο Πολιτισμού, την Αρχαιολογική Υπηρεσία αλλά και για εμένα προσωπικά, το να ξεκινά ένα  έργο αποκατάστασης σε ένα οποιοδήποτε μνημείο είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Στην πραγματικότητα, αποκαθιστώντας ένα μνημείο αποδίδουμε τον πολιτισμό στους ίδιους τους φορείς που δεν είναι άλλοι από την τοπική κοινωνία. 

Όταν μιλάμε για ένα εκκλησιαστικό μνημείο, η χαρά μας είναι μεγαλύτερη καθώς αποδίδεται στην εκκλησία και στους πιστούς, στη λατρεία. Επομένως, είναι μεγάλη η χαρά μας που είμαστε εδώ, που γινόμαστε μάρτυρες ενός αγιασμού που τελείται στον ναό αυτό μετά από αρκετές δεκαετίες σιωπής. Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του 2024, αρχές του 2025, ότι το μνημείο θα είναι πλήρως αποκατεστημένο προκειμένου να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, στη Μητρόπολη για να μπορεί πλέον να τελείται η λατρεία και οι ακολουθίες», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κ. Μενδώνη.

Στην ΑΙΧΜΗ μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Ανδρέας Κτενάς και ο πρώην δήμαρχος Λευκάδας Βασίλης Φέτσης.

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου