Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Αντιπυρική περίοδος: Η νέα Πυροσβεστική Διάταξη και τι να αποφύγουμε (βίντεο)


«Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις ενάρξεις»
Η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι σε ισχύ από την 1η Μαΐου ενώ θα διαρκέσει έως 31 Οκτωβρίου.
Τα προληπτικά μέτρα από πολίτες και φορείς είναι αναγκαία, ενώ σύμφωνα με τη νέα Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 (ΦΕΚ 2549/Β’/19.04.2023) υπογραμμίζεται έντονα η ανάγκη καθαρισμού οικοπέδων από ξηρά χόρτα και κλαδιά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης.

Στη νέα πυροσβεστική διάταξη, στα προληπτικά μέτρα από τους πολίτες και στις ασκήσεις ετοιμότητας της πυροσβεστικής αναφέρθηκε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λευκάδας Πύραρχος Κων/νος Τσίκας, σε συνέντευξη του στην ΑΙΧΜΗ.

Αναφορικά με τη νέα διάταξη της πυροσβεστικής ενημερώνει: «Με βάση την καινούργια πυροσβεστική διάταξη, την 20 του 2023, θα πρέπει κάθε ιδιοκτήτης-εκμεταλλευτής μιας έκτασης, εντός ή εκτός οικισμού, να καθαρίσει από τώρα, από πριν, τα ξηρά χόρτα. Είναι καίριο το θέμα. Δεν επιτρέπει την εξάπλωση των πυρκαγιών, θα περιορίσει τις ζημιές σε περίπτωση στις κατασκευές του σε ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Ο καθαρισμός από ξηρά χόρτα και κλαδιά που εφάπτονται των κτηρίων είναι ένα άριστο προληπτικό μέτρο. Έχουμε δει σε μεγάλες πυρκαγιές πώς επηρεάζει η βλάστηση την εξάπλωση της πυρκαγιάς και την αύξηση των ζημιών. Επομένως, θα ήθελα να το τονίσω αυτό. Κάποιος που θέλει να προστατεύσει την περιουσία του, περιμετρικά ζώνη γύρω-γύρω από τα κτήρια του, αποψίλωση από ξηρά χόρτα, κόψιμο όλων των κλαδιών σε αρκετή απόσταση από τα κτήρια».

Απαντώντας σε ερώτηση μας όσον αφορά το τι πρέπει να προσέξουμε οι πολίτες στο διάστημα της αντιπυρικής περιόδου για να αποφύγουμε να ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς, υπογραμμίζει:  «Σε αυτό το διάστημα υπάρχει απαγόρευση καύσης, οποιασδήποτε έναρξης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ακολουθώντας τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, των υπηρεσιών, θα πρέπει οι πολίτες να είναι προσεκτικοί στις ενέργειες τους.

Ιδιαίτερα όταν οι μέρες έχουν έναν δείκτη υψηλής επικινδυνότητας. Δηλαδή αν ο δείκτης επικινδυνότητας για έναρξη και εξάπλωση πυρκαγιάς είναι από τρία και πάνω. Βάσει του δείκτη επικινδυνότητας, οι πολίτες πρέπει να καθορίσουν τη συμπεριφορά τους και τις ενέργειες τους. Δηλαδή, δεν θα πάει κάποιος εργάτης να κάνει μια κοπή με τροχούς σε υπαίθριο χώρο, ή να κάνει ηλεκτροσυγκολλήσεις, όταν ο δείκτης είναι τρία, απαγορεύεται από τη νομοθεσία. Ή ένας μελισσοκόμος να καπνίσει τα μελίσσια του όταν έχουμε δείκτη από τρία και άνω. Τέτοιου είδους ενέργειες θέλουν προσοχή».

Ο κ. Τσίκας, μιλώντας για τις δυσκολίες που μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και μικρές φωτιές, τονίζει ότι είναι απολύτως αναγκαίο να περιοριστούν οι μικρές ενάρξεις από ανθρώπινες ενέργειες. «Όλες οι πυρκαγιές όταν ξεκινούν είναι μικρές, αλλά και μια μικρή πυρκαγιά μπορεί να απασχολήσει δυνάμεις και να στερηθούν από κάπου άλλου που θα τις έχουμε περισσότερη ανάγκη. Είναι σημαντικό να περιορίσουμε τις ενάρξεις. Τις ενάρξεις εξαιτίας ανθρώπινων ενεργειών», αναφέρει.

Παράλληλα, ο Διοικητής Π.Υ. Ν. Λευκάδας επισήμανε ότι κατά το διάστημα πριν την αντιπυρική περίοδο δεν σημειώθηκαν επικίνδυνα συμβάντα στην περιοχή μας. «Είναι καλό που έχουμε ηρεμία, δεν είχαμε συμβάντα έως τώρα. Οι πολίτες της Λευκάδας ήταν προσεκτικοί αρκετά, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα την περίοδο που προηγήθηκε της αντιπυρικής περιόδου. Με την ίδια τακτική όμως πρέπει να πάμε και στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου», υπογραμμίζει.

Ωστόσο, στην αρμοδιότητας των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Λευκάδας είναι και ένα κομμάτι της γειτονικής Αιτωλοακαρνανίας. Ο κ. Τσίκας απαντά σε ερώτηση μας κατά πόσο η απόσταση μπορεί να δυσκολέψει τις δυνάμεις της πυροσβεστικής και το αν οι καύσεις των κτηνοτρόφων έχουν δημιουργήσει αναστάτωση.  «Όπως ξέρετε, η Λευκάδα έχει και το κομμάτι του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και τμήμα του Δήμου Ξηρομέρου. Αυτό μας κάνει πιο δύσκολη την επέμβαση, είναι μακρινές οι αποστάσεις, είναι μεγάλη η έκταση. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα λόγω απόστασης.

Και εκεί θα πρέπει οι εργάτες της γης, κτηνοτρόφοι, αγρότες κ.λπ., να είναι πολύ προσεκτικοί με το άναμμα της φωτιάς γιατί όταν στέλνουμε δυνάμεις απέναντι, στερούνται από κάπου αλλού οι δυνάμεις. Μπορεί οι φωτιές να μην είναι επικίνδυνες, να είναι μακριά από οικισμούς, αλλά μας δημιουργούν άλλου είδους προβλήματα. Επομένως, να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό. Έχουμε κάποιο ιστορικό πυρκαγιών απέναντι κατά την καλοκαιρινή περίοδο, πιστεύω όμως ότι με τη βοήθεια όλων θα πάμε καλύτερα φέτος, αρκεί να τηρήσουμε όλα τα μέτρα τα προληπτικά», είπε.

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου