Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστικής στο ιστορικό κέντρο - Οι δυσκολίες και οι ιδιαιτερότητες του μέρους


Άσκηση ετοιμότητας κατάσβεσης πυρκαγιάς πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας το πρωί της Παρασκευής 5 Μαΐου, από την ΔΙ.Π.Υ.Ν Λευκάδας σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία του Δήμου Λευκάδας, την Ελληνική Αστυνομία, τη Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και το ΕΚΑΒ.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε την κατάσβεση πυρκαγιάς στο κτίριο της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο επικίνδυνα σε περίπτωση πυρκαγιάς μέρη της πόλης, το ιστορικό κέντρο με τα ξύλινα σπίτια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικινδυνότητας του είναι η καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 8 Αυγούστου του 2016, καίγοντας περίπου δέκα σπίτια και τον κινηματογράφο «Απόλλων». 

Σημαντικό είναι να επισημάνουμε ότι αυτόν τον καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη για τις ευθύνες αρμόδιων φορέων της πυρκαγιάς του 2016, με μάρτυρες του κατηγορητηρίου να κάνουν λόγο για μη οργάνωση της πυροσβεστικής, μη σωστή λειτουργία των κρουνών, ενώ μια μάρτυρας υπογράμμισε ότι κατοικούσε 50 χρόνια στη γειτονιά και ότι δεν θυμάται να είχε πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας στο ιστορικό κέντρο έως τότε.

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπυρική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει την 1η Μαΐου, ενώ μια άσκηση τέτοιου είδους είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή την περίοδο αναδεικνύοντας καταστάσεις στις οποίες θα ερχόμασταν αντιμέτωποι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Η στενότητα των δρόμων του ιστορικού κέντρου είναι μία από αυτές τις καταστάσεις, δυσκολεύοντας την πρόσβαση της πυροσβεστικής, γεγονός το οποίο έχει συμβεί και στην πυρκαγιά του 2016.

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου