Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Λευκάδα-Π. Ζαβιτσάνος: Περίμενα η εισήγηση να είναι πιο διαφωτιστική (βίντεο)


«Η εισήγηση δεν αναφέρει με τι είδους άλλο δέντρο θα αντικατασταθεί»

Την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αφαίρεση μεγάλου δέντρου στην υπό ανάπλαση είσοδο της Λευκάδας σχολίασε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αγωνιστικό Μέτωπο Λευκάδος» Πέτρος Ζαβιτσάνος σε συνέντευξη του στην ΑΙΧΜΗ. Υπενθυμίζεται ότι το δέντρο αφαιρέθηκε ύστερα από απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με την αιτιολογία το ριζικό του σύστημα θα δημιουργούσε σοβαρό προβλήματα στο έργο, ενώ στη θέση του θα τοποθετηθεί άλλο δέντρο με διαφορετικό ριζικό σύστημα.

Αρχικά, ο κ. Ζαβιτσάνος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τον τρόπο που έγινε η συγκεκριμένη συνεδρίαση, στην οποία ο ίδιος δεν μπόρεσε να πάρει μέρος. «Γίνεται μια διαδικασία εντελώς απαράδεκτη, με ένα κατεπείγον Δημοτικό Συμβούλιο. Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι λάβαμε ένα μήνυμα, μέσω e-mail, στις δώδεκα το πρωί και το συμβούλιο ήταν το μεσημέρι. Δηλαδή, όποιος δεν είδε το μήνυμα στο e-mail του δεν μπορούσε να έχει γνώση ότι γίνεται συμβούλιο για αυτό το θέμα. Εγώ για παράδειγμα, που ήμουν στη δουλειά και δεν είχα πρόσβαση στο e-mail μου δεν ήξερα καν ότι έχει συμβούλιο. Το θεωρώ απαράδεκτο», υπογραμμίζει.

Αναφερόμενος στην εισήγηση της δημοτικής αρχής, σχολιάζει: «Διαβάζοντας την εισήγηση και τις αποφάσεις, βλέπουμε ότι η Υπηρεσία κρίνει ότι πρέπει να κοπεί το δέντρο. Η Δημοτική Κοινότητα κρατάει επιφυλάξεις. Βέβαια, στη συνέχεια νομίζω συμφωνεί και η Δημοτική Κοινότητα να κοπεί. Αναφέρεται ότι θα αντικατασταθεί από παρόμοιο δέντρο. Παρόμοιο σε τι; Σε όγκο; Δεν αναφέρεται με τι θα αντικατασταθεί. Με τι θα αναπληρωθεί το δέντρο που κόβεται. Είναι σημαντικό; Νομίζω ότι είναι. Νομίζω ότι θα έπρεπε να το αναφέρει. Όταν κάνουμε μια μελέτη και φτάνουμε σε αυτό το σημείο, να λέμε ότι θα πρέπει να κοπεί ο ευκάλυπτος γιατί δημιουργεί πρόβλημα με το ρίζωμα του κ.λπ., και θα αντικατασταθεί, πρέπει να πούμε με τι. Δεν θα έπρεπε αυτό να το έχουμε δει από τώρα;».

Ο ίδιος ωστόσο έχει πάρει θέση κατά του έργου της ανάπλασης της παραλίας, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά τις επιφυλάξεις τους για την νέα εικόνα της εισόδου της Λευκάδας.

«Κανείς δεν θέλει να κόβονται δέντρα. Κι εγώ δεν είμαι αυτής της άποψης. Ήδη στο χώρο εκεί κάτω κόπηκαν πάρα πολλά δέντρα και δεν νομίζω ότι η νέα μορφή της παραλίας θα έχει κάποια σχέση με αυτό που γνωρίζαμε. Μακάρι να διαψευστώ. Παρ' όλα αυτά, εισηγείται η Υπηρεσία να κοπεί το δέντρο, ότι θα δημιουργήσει πρόβλημα. Εγώ δεν είμαι γεωπόνος, προφανώς δεν μπορώ να αναιρέσω την εισήγηση της υπηρεσίας. Αλλά περίμενα να είναι πιο διαφωτιστική όσον αφορά το κομμάτι με τι και πώς θα αναπληρωθεί.

 Για να έχουμε και εμείς μια εικόνα, να μπορούν όσοι βρέθηκαν στο συμβούλιο να έχουν μια εικόνα και να μπορούν να αποφασίσουν. Να διαμορφώσουν μια άποψη», είπε και συνεχίζει: «Όπως παρουσιάζεται στην εισήγηση δείχνει ότι είναι απαραίτητο να κοπεί, προκειμένου να γίνει η διαμόρφωση της πλατείας. Θα πω το εξής. Εγώ, όσον αφορά αυτή τη διαμόρφωση της παραλίας, ήμουν κάθετα αντίθετος. Το είχα καταψηφίσει το συγκεκριμένο έργο. Άρα λοιπόν δεν μπορώ να είμαι υπέρ στο να κόβονται τα έργα που υπήρχαν. Αφού έχω καταψηφίσει το έργο δεν μπορώ να συμφωνήσω με οποιαδήποτε παρέμβαση να γίνει εκεί κάτω».

«Το έργο πλέον, άσχετα αν εγώ δεν το στήριξα με την ψήφο μου γιατί ήμουν αντίθετος, έχει πάρει τον δρόμο του. Υπάρχει ένα δέντρο, λέει η Υπηρεσία ότι θα ενοχλήσει, ενοχλεί. Τώρα, δεν είμαι και σε θέση να έχω ολοκληρωμένη άποψη. Δεν ήμουν στο συμβούλιο για να ακούσω και όλα τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν εκεί ώστε να μπορώ να ξέρω ακριβώς τι γίνεται. Δηλαδή αν όντως είναι το ρίζωμα ή αν μας ενοχλεί και κάπου αλλού. Παρ' όλα αυτά είμαι κάθετα αντίθετος στο να κόβεται οποιοδήποτε δέντρο», προσθέτει καταλήγοντας.

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου