Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Δίκη πυρκαγιάς ιστορικού κέντρου: Ισχυρή ένταση συνηγόρων και εισαγγελέα


Με ένταση και μικρή διακοπή συνεχίστηκε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λευκάδας, το πρωί της Πέμπτης 1 Ιουνίου, η δίκη για την υπόθεση ευθυνών των αρμόδιων φορέων για την καταστροφική πυρκαγιά στο ιστορικό κέντρο της Λευκάδας. Απολογήθηκαν οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους, καθώς ο τρίτος φάνηκε να μην μπορούσε να συμμετέχει στη διαδικασία, μάλλον για λόγους υγείας, δηλώνοντας αδυναμία και ότι λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης μαρτύρων ύστερα από την κατάθεση των πέντε τελευταίων, ενώ μετά τις απολογίες η δίκη διεκόπη για την Τετάρτη 15 Ιουνίου στις 9:00 το πρωί. Υπενθυμίζεται ότι στο εδώλιο βρίσκονται ο πρώην δήμαρχος Λευκάδας, ο τότε προϊστάμενος τεχνικού τμήματος της ΔΕΔΔΗΕ και ο τότε διοικητής των Π.Υ. Λευκάδας, ο οποίος δήλωσε αδυναμία να απολογηθεί.

Οι μάρτυρες

Ο πρώτος μάρτυρας είναι πυροσβέστης ο οποίος ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στο σημείο της πυρκαγιάς στην παλιά πόλη το πρωί της 8ης Αυγούστου 2016. «Κατά τη γνώμη μου ήταν λίγο αργά το τηλεφώνημα. Δεν μπορεί η φωτιά να φούντωσε στο λεπτό. Έτσι κρίναμε. Είχε φουντώσει και έκαιγε όλο το διαμέρισμα. Τα σπίτια αυτά είναι παραδοσιακά. Η πυροσβεστική έχει ένα δεκάτονο όχημα, μετά συμβάλλει ο Δήμος. Σε μερικά σπίτια κάναμε ψύξη όσο γίνεται, είναι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο. Ήταν δύσκολο συμβάν. Κάναμε υπεράνθρωπη προσπάθεια. Εγώ ζαλίστηκα, έπεσα κάτω, πήρα τις πρώτες βοήθειες και σηκώθηκα να συνεχίσω το έργο. Μας κάλεσαν αργά. Σε άλλο σπίτι που είχα πάει για κατάσβεση στο ιστορικό κέντρο ήταν φωτιά διλέπτου. Στο συμβάν αυτό έρχονταν οι πολίτες και μας έλεγαν για φοίνικα που καίγεται. Άλλος μας τραβούσε από δω και άλλος από εκεί.  Εγώ δούλεψα με αυτοθυσία και αυταπάρνηση. Το να μην υπάρχει ρεύμα είναι σημαντικό για την προσωπική μας ασφάλεια, να μην μας χτυπήσει», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Ο δεύτερος μάρτυρας είναι πρώην αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λευκάδας με αρμοδιότητα τα ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης. «Η Πυροσβεστική κάθε χρόνο, στις αρχές, στέλνει στο Δήμο ποιοι κρουνοί είναι ελαττωματικοί. Εκεί υπάρχουν πέντε κρουνοί, δεν είχαμε πρόβλημα», αναφέρει ο πρώην αντιδήμαρχος σχετικά με τους πυροσβεστικούς κρουνούς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους καθαρισμούς των χώρων επισημαίνει: «Ζήτησαν πολλοί κάτοικοι να καθαριστεί ο χώρος. Ήταν και επικίνδυνο να κρέμονται λαμαρίνες και ξύλα. Δεν καθαρίστηκαν οι χώροι την άλλη μέρα το πρωί, αλλά ξεκίνησαν να καθαρίζονται. Αυτό κράτησε τρεις μέρες. Κάποια δεν έχουν καθαριστεί ακόμα».

Οι επόμενοι μάρτυρες ήταν ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Λευκάδας, ένας τεχνικός της ΔΕΔΔΗΕ και ένας μηχανολόγος-μηχανικός.


Ισχυρή ένταση μεταξύ συνηγόρων και εισαγγελέα

Η ένταση προκλήθηκε όταν συνήγορος από την πλευρά της υπεράσπισης κατηγορούμενου έκανε μια παρατήρηση στην εισαγγελέα κατά τη διάρκεια που εξέταζε έναν από τους μάρτυρες. Αφορμή ήταν η φράση που είπε η εισαγγελέας "κύριε μάρτυρα, πάτε να μας μπερδέψετε", με τον συνήγορο να παρεμβαίνει λέγοντας "κυρία εισαγγελέα, το έχετε κάνει και σε άλλους μάρτυρες αυτό. Δεν πάει να μπερδέψει κανέναν ο μάρτυρας, είστε επιθετική". Η εισαγγελέας δεν δέχτηκε την παρατήρηση και ζήτησε περισσότερες εξηγήσεις από τον συνήγορο για το τι εννοεί "επιθετική".

Η μεγάλη ένταση ξεκίνησε όταν σε εκείνο το σημείο παρενέβη άλλος συνήγορος, αυτή τη φορά από την υποστήριξη της κατηγορίας, κάνοντας τον συνήγορο υπεράσπισης να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι: «Μην επεμβαίνετε επιτέλους!». Ο άλλος συνήγορος χτυπάει και αυτός το χέρι στο τραπέζι λέγοντας «αυτά να τα κάνεις σπίτι σου, εγώ δεν εκφοβίζομαι». Πάνω στη σύγκρουση η εισαγγελέας αναφέρει μεταξύ άλλων «Να καταγραφεί στα πρακτικά ότι η φράση της εισαγγελέως "με μπερδεύετε" είναι επιθετική». Η πρόεδρος παρενέβη και η δίκη διεκόπη για να σταματήσει η ένταση.

Μετά τη διακοπή η πρόεδρος, σχολιάζοντας το γεγονός ανέφερε: «Το θεωρώ απαράδεκτο και φοβερή απρέπεια αυτό που έγινε. Δεν θα ξαναδεχτώ παρόμοια συμπεριφορά, επιθετική στάση και σχόλια απέναντι στην Έδρα. Αν θεωρείτε ότι εισφέρει κάτι αυτή η συμπεριφορά, κάνετε λάθος. Δυσχεραίνει το έργο». Ο συνήγορος υπεράσπισης προσπάθησε να εξηγηθεί διευκρινίζοντας: «Το χτύπημα στο τραπέζι ήταν προς τον συνάδελφο που παρενέβη. Δεν έπρεπε να γίνει και ζητώ συγγνώμη».


Οι απολογίες

Το δικαστήριο κάλεσε για απολογία τον πρώτο κατηγορούμενο, τον πρώην Διοικητή των Π.Υ. Λευκάδας, ο οποίος φάνηκε να δυσκολεύεται πάρα πολύ να μιλήσει και να σχηματίσει προτάσεις, ενώ σε πολύ λίγα δευτερόλεπτα τού έφεραν καρέκλα να καθίσει και νερό. Με δυσκολία κατάφερε μόνο να πει, προσπαθώντας να απαντήσει σε ερωτήσεις της Έδρας:

-Πότε ειδοποιηθήκατε;

-Ήτανε... το πρωί...

-Ποιος σας κάλεσε; Πολίτης; Ιδιώτης;

-Εεε...

-Δεν θυμάστε;

-Ποιος ε; Με ενημέρωσε; (μικρή παύση)

Συνήγορος: Δεν είναι σε θέση, δεν είναι καλά.

Πρόεδρος: Έχετε κάποια πάθηση;

Κατηγορούμενος: Φάρμακα παίρνω για... (μικρή παύση)

-Δυο-τρεις κουβέντες να μας πείτε.

-Δυσκολεύομαι.

Τον βγάζουν λίγο έξω από την αίθουσα να πάρει λίγο αέρα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα τον φέρνουν πίσω για να επισημάνει:

-Εκφράζω την αδυναμία μου να απολογηθώ.

-Αναφέρεστε στο περιεχόμενο. Δεν έχετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

-Όχι.

Το δικαστήριο προχώρησε στην απολογία του δεύτερου κατηγορούμενου, πρώην δημάρχου Λευκάδας Κων/νου Δρακονταειδή.

«Το δημαρχείο είναι πάρα πολύ κοντά στην πυροσβεστική. Ό,τι γίνεται, ακούμε τις σειρήνες. Ενημερωθήκαμε και ακούσαμε σειρήνες μαζί με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Πολίτη. Ανεβήκαμε σε ένα μηχανάκι και πήγαμε στο σημείο. Την ίδια ώρα έφτανε το μικρό όχημα της πυροσβεστικής, γύρω στις 11.30. Επιβεβαιώνω κι εγώ ότι έφτασε πρώτα το μικρό όχημα της πυροσβεστικής, περίπου αυτή την ώρα. Ακολούθησε το μεγάλο όχημα και μετά αυτό του διοικητή», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Δρακονταειδής στην απολογία του, ενώ συνέχισε εξηγώντας τις αρμοδιότητες του Δήμου μέσω της Πολιτικής Προστασίας, την εθελοντική ομάδα που υπήρχε εκείνη την ημέρα στο συμβάν, τους κρουνούς και την υδροδότηση.

Μιλώντας για τον Δημοτικό Κινηματογράφο "Απόλλων": «Πρέπει να επισημάνω κάτι που πρέπει να πω ότι με ενόχλησε λίγο. Οι άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, έπαθαν κάτι καταστροφικό. Άκουσα όμως ελάχιστα κατά πόσο επλήγη ο Δήμος με την καταστροφή του κινηματογράφου "Απόλλωνα", ο οποίος μάλιστα ήταν και ανακατασκευασμένος».

Όσον αφορά στα παρκαρισμένα ανέφερε: «Με κατηγορούσαν έντονα γιατί ήμουν ο δήμαρχος που έγραφε πολίτες. Εκείνο το πρωί, κατά διαβολική σύμπτωση, η Δημοτική Αστυνομία ήταν στο σημείο της πυρκαγιάς και έκοβε κλήσεις. Είχαμε χιλιάδες κλήσεις. Εκείνο το πρωί είχαν οδηγία και είχαν βγει στην περιοχή γύρω στις 09.00. Μέχρι τις 11.00 είχαν γράψει μια σειρά από οχήματα στο συγκεκριμένο σημείο. Την ημέρα της πυρκαγιάς είχαμε αναλάβει και την πρωτοβουλία της απομάκρυνσης του κόσμου, πράγμα πολύ δύσκολο».

Απαντώντας σε ερώτηση της Έδρας όσον αφορά το κάλεσμα του Ελικοπτέρου: «Πήραμε μια πρωτοβουλία ως Δήμος να ειδοποιήσουμε ώστε να έρθει ελικόπτερο. Δεν θέλω να κάνω τον ειδικό, δεν το έχω κάνει ποτέ, όμως ήταν φανερό ότι η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Καλέσαμε τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και ζητήσαμε συνδρομή εναέριου μέσου. Κατά διαβολική σύμπτωση, είχα δει αντίστοιχο βίντεο με παρέμβαση ελικοπτέρου σε αστικό ιστό παλιάς πόλης, όχι στην Ελλάδα. Και μάλιστα τέτοιου τύπου, Ericson. Αυτό εκτιμήσαμε, αυτό κάναμε. Πράγματι υπήρξε ανταπόκριση και δόθηκε εντολή. Απογειώθηκε από Ανδραβίδα το ελικόπτερο. Δεν νομίζω ότι έκανε πάνω από 20 λεπτά να φτάσει στη Λευκάδα. Έκανε κανα-δυο δοκιμαστικές ρίψεις μέχρι να εντοπίσει το σημείο. Δεν πρέπει να πήρε πάνω από 30-40 λεπτά να αποδυναμώσει τη φωτιά και στη συνέχεια οι πυροσβέστες να τη σβήσουν».

Μιλώντας για το νερό εκείνη τη μέρα και απαντώντας σε ερώτηση της εισαγγελέα σχετικά με το αν είχαν κλείσει όλα τα τμήματα νερού της πόλης για να υπάρχει επάρκεια στο ιστορικό κέντρο είπε: «Δεν υπήρχαν άλλα τμήματα στην πόλη για να κλείσουμε. Έχεις ένα νοσοκομείο, ε δεν του κόβεις το νερό. Το πρόβλημα του νερού δεν είναι ζήτημα πίεσης, είναι ζήτημα ποσότητας. Όταν κόβεις το 80-90% του νερού της πόλης... Κόψαμε ακόμα και από χωριά».

Το δικαστήριο επικαλέστηκε μια συνέντευξη του πρώην διοικητή Π.Υ. στον τοπικό Τύπο για το ιστορικό κέντρο. Είχε πει ότι το ιστορικό κέντρο είναι μια "βόμβα". «Δεν διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό βόμβα. Ο χαρακτηρισμός αυτός δεν δόθηκε το 2016. Δόθηκε χρόνια πριν, σε όλους τους φορείς. Το ιστορικό κέντρο είναι τεράστιο, δεν μπορείς να το αλλάξεις. Σχέδιο για το ιστορικό κέντρο με την έννοια της "μελέτης", που λέμε εμείς για έργα, δεν υπήρχε κάτι», αναφέρει ο πρώην δήμαρχος.

 

«Να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους»

Ο τρίτος και τελευταίος κατηγορούμενος, ο πρώην προϊστάμενος του τεχνικού τμήματος ΔΕΔΔΗΕ, απολογήθηκε και αυτός με τη σειρά του. «Μένω στο ιστορικό κέντρο, έχω ξύλινο μεγάλο σπίτι, ξέρω τα προβλήματα. Όλα αυτά τα χρόνια προσπαθούσα να αντικαταστήσω τους παλιούς αγωγούς. Έκανα αρκετά υπόγεια κέντρα στο ιστορικό κέντρο και στην αγορά. Έκανα ό,τι μπορούσα ώστε το δίκτυο της ΔΕΗ να είναι νοικοκυρεμένο», επισημαίνει στην απολογία του.

Αναφορικά με την περίπτωση το καλώδιο της ΔΕΔΔΗΕ να προκάλεσε πυρκαγιά σε σπίτι είπε: «Καμία περίπτωση δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη φωτιά, τα ειδικά καλώδια και το δίκτυο να προκάλεσε πυρκαγιά. Λυπάμαι γιατί αυτοί που έκαψαν τα σπίτια τους είναι φίλοι μου παιδικοί και γείτονες».

Για τη διακοπή του ρεύματος αναφέρει: «Το ρεύμα κόπηκε λόγω ελικοπτέρου. Μετά τη διακοπή είχα πάρα πολλά τηλεφωνήματα. Στο νοσοκομείο δεν δούλευαν οι γεννήτριες και δεν είχε ρεύμα. Δεν έκοψα το ρεύμα νωρίτερα γιατί δεν λάβαμε εντολή νωρίτερα. Να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που έχασαν τα σπίτια τους».

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη, 14 Ιουνίου στις εννιά το πρωί.

Άγγελος Χόρτης

Πηγή: aixmi-news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου