Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Τι δεν γνωρίζει η κοινωνία για τα εξαρτημένα άτομα και ποιοι παράγοντες συμβάλουν στο να γίνουν ευάλωτα στις εξαρτήσεις [ΒΙΝΤΕΟ]


Προβολή της ταινίας «Thirteen» πραγματοποίησε η Κινητή Μονάδα Π.Ε Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο διήμερων δράσεων ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εξαρτήσεις, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Λευκάδας. Η προβολή πραγματοποιήθηκε
στον Κήπο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια μονάδα που ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2022 με προσωπικό τριών ατόμων, μια κοινωνιολόγο, μία ψυχολόγο και μια κοινωνική λειτουργό. Ρόλος της είναι η κινητοποίηση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τα ζητήματα των εξαρτήσεων. Είναι η τρίτη φορά που η μονάδα επισκέπτεται τη Λευκάδα και συνεργάζεται με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου.

Η ταινία είχε ως βασικό θέμα μια 13χρονη και τη φίλη της που είναι εξαρτημένες από ναρκωτικές ουσίες, συχνά τραυματίζουν ή μία την άλλη ή αυτοτραυματίζονται, ενώ παρουσιάζεται και το οικογενειακό της περιβάλλον. «Πολλές φορές κάποιος χρήστης ναρκωτικών ουσιών μπορεί να έχει και κάποιο ψυχικό νόσημα, αυτό που λέμε συννοσηρότητα, την οποία αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά στους χρήστες. Κάτι τέτοιο εμείς (ως κοινωνία) δεν το γνωρίζουμε αν δούμε κάποιον χρήστη», επισημαίνει η κοινωνιολόγος της Κινητής Μονάδας Μαρία Βασιλειάδου, μιλώντας στον Άγγελο Χόρτη και στο thestreetjournal.gr, σχετικά με το τι δεν γνωρίζει η κοινωνία γύρω από τους εξαρτημένους ανθρώπους.

Απαντώντας σε ερώτηση μας σχετικά με το τι κάνει ευαίσθητο κάποιον άνθρωπο, από κοινωνικής πλευράς, να είναι πιο ευάλωτος στις εξαρτήσεις προσθέτει: «Η πρωταγωνίστρια, όπως είδαμε, βίωνε κάτι παρόμοιο στην οικογένεια της, με τον φίλο της μητέρας της. Το οικογενειακό περιβάλλον παίζει ρόλο, μετά είναι οι παρέες, η φίλη της έκανε και εκείνη χρήση ναρκωτικών. Είναι ένα ευαίσθητο άτομο, όπως και πολλά παιδιά στις μέρες μας λόγω όλων αυτών των γεγονότων που έχουν βιώσει, όπως οικονομική κρίση, η πανδημία, η πίεση που δέχονται. Κάποιοι οδηγούνται στη χρήση ουσιών, στην αρχή με χαμηλή συχνότητα και μετά έρχεται το καθημερινό, το συνεχόμενο. Ένας άλλος παράγοντας είναι η περιέργεια που έχουν οι έφηβοι. Όπως και το τσιγάρο, πολλοί ξεκινάνε με τσιγάρο και αργότερα καταλήγουν και κάπου άλλου».

Η δράση της μονάδας θα συνεχιστεί στη Λευκάδα την Πέμπτη, 13 Ιουλίου στην κεντρική πλατεία. Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας και του Κέντρου Κοινότητας, με την συμμετοχή μελών της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, θα πραγματοποιήσει δράση ενημέρωσης (street work) με διανομή έντυπου υλικού του προγράμματος σχετικά με ζητήματα εξάρτησης, μεταξύ 11:00-13:00.

Πληροφορίες για την ταινία μπορείτε να βρείτε στο IMDB εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου