Τρίτη 21 Μαΐου 2024

Μία έκθεση που… ξυπνάει μνήμες παρουσιάζεται στα ΓΑΚ Ηπείρου! Στις σπάνιες συλλογές της αναφέρθηκαν οι διοργανωτές


Από το Κέντρο Ημέρας Άνοιας της ΕΨΕΠ

  Μία έκθεση που… ξυπνάει μνήμες παρουσιάζεται στα ΓΑΚ Ηπείρου!

Στις σπάνιες συλλογές της αναφέρθηκαν οι διοργανωτές

Μία πολύ ιδιαίτερη έκθεση που κυριολεκτικά ξυπνάει μνήμες και προκαλεί ένα αίσθημα νοσταλγίας, άνοιξε χθες τις πύλες της στον χώρο των ΓΑΚ Ηπείρου, στο Σουφαρί Σεράι του Κάστρου. Η έκθεση, με τίτλο «Συλλέγοντας Μνήμες» διοργανώνεται από το Κέντρο Άνοιας Ιωαννίνων της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης  και περιλαμβάνει από ρετρό φωτογραφικές μηχανές και τηλεκάρτες, μέχρι παλιά χαρτονομίσματα, στρατιωτικά καπέλα και κράνη, αλλά και πολλά άλλα αντικείμενα από το παρελθόν.

Με αφορμή τα εγκαίνια που έγιναν χθες το απόγευμα, συνέντευξη τύπου παραχώρησαν εκπρόσωποι της Ε.Ψ.Ε.Π., του Φιλοτελικού και Φιλοσυλλεκτικού Ομίλου Ιωαννίνων και των ΓΑΚ.


Οι δηλώσεις

Τα ΓΑΚ - Ιστορικό Αρχείο Ηπείρου έχουν την τιμή να φιλοξενούν μια εξαιρετική έκθεση, η οποία δείχνει τη συνέργεια της κοινότητας με την δράση φορέων. Οι συλλέκτες, με μεγάλο κόπο και διάθεση διέθεσαν αυτό το υλικό και το εκθέτουμε», υπογράμμισε η Διευθύντρια του ΓΑΚ - Ιστορικού Αρχείου - Μουσείου Ηπείρου Μάρθα Παπαδοπούλου. Όπως έκανε γνωστό, η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 11:00 έως τις 17:00, και τα σαββατοκύριακα 11:00-14:00.

*Η επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Άνοιας Μαρία-Λαμπρινή Κούλα ευχαρίστησε θερμά την κ. Παπαδοπούλου και τα ΓΑΚ που παραχώρησαν την αίθουσα, αλλά και τον Φιλοτελικό και Φιλοσυλλεκτικό Όμιλο Ιωαννίνων για όλα τα εκθέματα που έδωσε προκειμένου να διοργανωθεί η έκθεση. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «η έκθεση στοχεύει στη δημιουργία κοινοτήτων φιλικών προς την άνοια. Μας ενδιαφέρει οι άνθρωποι με γνωστικές και κινητικές δυσκολίες να βρουν έναν χώρο και έναν τόπο, και σε πολιτισμικούς τομείς όπως είναι αυτός εδώ ο εξαιρετικός φορέας. Υπάρχουν κομμάτια της έκθεσης που είναι προσβάσιμα σε ανθρώπους με άνοια. Έχουμε φτιάξει ειδική σήμανση για να μπορέσουν να καθοδηγηθούν και να παρακολουθήσουν συγκεκριμένα κομμάτια της έκθεσης».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα γίνουν τρία εργαστήρια, τα δύο εκ των οποίων για ανθρώπους μεσαίας λειτουργικότητας. Θα γίνει ειδική ξενάγηση σε κάποια από τα εκθέματα και στη συνέχεια, μαζί με το προσωπικό του Κέντρου Ημέρας θα δημιουργηθούν ειδικές ομάδες συζήτησης και γνωστικής αναδόμησης με βάση τα συγκεκριμένα εκθέματα. Προς το τέλος δε της έκθεσης, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Τυφλών, θα δημιουργηθεί ένα εργαστήριο μικτό ανάμεσα σε κάποιους ανθρώπους που έχουν οπτικές δυσκολίες και σε ανθρώπους που δυσκολεύονται και εκείνοι γνωστικά.

*Από την πλευρά του Φιλοτελικού και Φιλοσυλλεκτικού Ομίλου Ιωαννίνων, η Γραμματέας Θεοδώρα Πέτσιου επισήμανε τα εξής: «Ο κ. Βάβος που είναι ο πρόεδρος του Ομίλου είχε συλλογές από πολλούς Έλληνες και Ηπειρώτες συλλέκτες. Αποφάσισε να κάνει την έκθεση αυτή σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας Άνοιας για να βοηθήσουμε και τα άτομα αυτά και ταυτόχρονα για να δείξουμε τα έργα μας κυρίως σε μαθητές οι οποίοι έχουν ανάγκη να δουν το παρελθόν. Μιας και δεν γνωρίζουν πολλά πράγματα, να έρθουν σε επαφή με αυτό. Η ιστορία και ο πολιτισμός είναι ένα κεφάλαιο πάρα πολύ σημαντικό, πόσο μάλλον για τον Νομό Ιωαννίνων και για την πόλη μας που έχει μεγάλη ιστορία και πολιτισμικό ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με την κ. Πέτσιου, οι συλλέκτες είναι ο κ. Βάβας με τους φακέλους πρώτης ημέρας κυκλοφορίας με τα γραμματόσημα κολλημένα. Ο κ. Νάκας με τα γραμματόσημα σύγχρονης Ελλάδας, από το ’44 μέχρι το ’98. Ο κ. Τριαντάφυλλος Μεταξάς από τη Θεσσαλονίκη που είναι από τους κορυφαίους Έλληνες συλλέκτες γραμματοσήμων. Ο Κων/νος Μαυροπάνος από τα Άγναντα που παρουσιάζει φωτογραφικές μηχανές και προτζέκτορες από τον 16ο αιώνα. Ο κ. Καρανότας με ελληνικές και ξένες τηλεκάρτες του ’88. Ο κ. Αλέξανδρος Καμπαλώνης, ο οποίος παρουσιάζει νομίσματα και χαρτονομίσματα, ελληνικά και ξένα, από το 1923 ως και τις τελευταίες δραχμές. Ο κ. Παπαζώτος με παλιά βιβλία από το 1745 ως το 1911. Ο κ. Ζαφειρίδης, με κονκάρδες έως το 1970, κράνη, καπέλα στρατού διαφόρων χρωμάτων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ, 21/05/2024



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου