Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

Ιωάννινα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων στους ΟΤΑ για τις συνθήκες εργασίας


Παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στο δημαρχείο πραγματοποίησε χθες ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για την έλλειψη προσωπικού στον οδοκαθαρισμό. Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τους διαμαρτυρόμενους, είναι η κακή κατάσταση στο εργοτάξιο, η μη επάρκεια προσωπικού στον οδοκαθαρισμό, ο κίνδυνος και τα συχνά εργατικά ατυχήματα και ο καύσωνας κατά τη μεσημεριανή βάρδια.

Όπως κατήγγειλε η Πρόεδρος του Συλλόγου Τίνα Ζέκα μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ, «στον οδοκαθαρισμό του Δήμου Ιωαννιτών έχουν μείνει 12 καθαριστές. Στην νυχτερινή βάρδια έχει καταργηθεί το 5νθήμερο και όλοι δουλεύουν 6ημερα και μερικές φορές 7 μέρες συνεχόμενες μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη εβδομάδα και να εργαστούν άλλες 6 μέρες ώστε τελικά να φτάσουν 13 μέρες χωρίς ρεπό», αναφέρει η κ. Ζέκα συνεχίζοντας: «Οι καφέ κάδοι μαζεύονται 5νθημερο γιατί δεν υπάρχει προσωπικό να δουλεύει τα σαββατοκύριακα. Τα ογκώδη κατακλύζουν την πόλη. Ο Δήμος αρνήθηκε -παρα το γεγονός ότι όφειλε- να μαζέψει τα κλαδέματα από τα οικόπεδα. ΣΗΜΕΡΑ έστειλαν τον προγραμματισμό προσλήψεων για το 2025! Καμία θέση εργάτη καθαριότητας».

Περιγράφοντας την κατάσταση στο εργοτάξιο, η κ. Ζέκα ανέφερε: «Οι κατσαρίδες κάνουν πάρτι στα γραφεία. Από τα κουνούπια δεν στέκεσαι. Τα ποντίκια είναι σαν γάτες. Οι εξοπλισμοί που βγήκαν από τις παιδικές χαρές ήρθαν να προστεθούν σε παλιά κάγκελα, παλιούς κάδους, παλιά παγκάκια, στύλους οδοφωτισμού κλπ . Όλα να δημιουργούν εστίες μόλυνσης στο εργοτάξιο. Το απορριμματοφόρο των βιοαποβλήτων πρέπει να πλένεται κάθε μέρα εσωτερικά και βγάζει (μόνο αυτό) όσο υπόλειμμα βγάζουν όλα τα υπόλοιπα απορριμματοφόρα του Δήμου. Η βρώμα φτάνει μέχρι το δρόμο τις μεσημεριανές ώρες».

Μιλώντας για την ασφάλεια στον χώρο εργασίας, αλλά και για τα εργατικά ατυχήματα, η κ. Ζέκα υπογράμμισε: «Από την ώρα που κατέρρευσε η συνάδελφός μας στη λήξη της βάρδιας (μέσα Ιουνίου) άλλη μια συνάδελφος έπαθε διάστρεμμα στον οδοκαθαρισμό και ένας ακόμα ρήξη εσω και έξω μηνίσκου. ατυχήματα σε 1,5 μήνα. Φτάσαμε ένα εργατικό ατύχημα κάθε 2 εβδομάδες! Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας είναι ακατάλληλα. Κρύβονται πίσω από το νόμο που λέει γενικά για προδιαγραφές και ζητούν από τη γυναίκα».

Ένα πολύ σοβαρό ζήτημα αυτή την εποχή για τους εργαζόμενους είναι οι υψηλές θερμοκρασίες. «Στη μεσημεριανή βάρδια τον Ιούνιο, όλο το μήνα η υγρασία και η θερμοκρασία κατά μέσο όρο ήταν πάνω από τα όρια επιφυλακής. Τους το είπαμε η απάντηση ήταν : πως ξέρουμε ότι όταν στο ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ το θερμόμετρο υπο σκιαν γράφει 36, ότι στο κέντρο της πόλης μέσα στον ήλιο είναι ψηλότερη! ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΡΕΛΟΥΣ! Επρεπε να πάρουν μέτρα δεν έκαναν τίποτα. Ένα μπουκάλι νερό που ζητήσαμε να δίνουν στους εργάτες -και το επιβάλει ο νόμος- όχι μόνο δεν το έδωσαν αλλά μας είπαν ότι έχω ωραίο νερό η βρύση!!! Πήγε το σωματείο μόνο του και πήρε νερά», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ζέκα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου