Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

Σε διαδικασία αντιπαράθεσης με το Υπουργείο Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος


Αποχή από ηλεκτρονική συνταγογράφηση και κινητοποιήσεις γιατρών

Τι τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων

Σε κινητοποιήσεις και αποχή προχωρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας από χθες Παρασκευή αλλά και τη Δευτέρα για να εκφράσουν την αντίθεση τους στην πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.

Όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, το Υπουργείο, παρ’ όλες τις υποδείξεις του Ιατρικού κόσμου, αρνείται να κατανοήσει ότι η διάταξη που προωθεί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθεί να λύσει. Οι ειδικότητες για τις οποίες γίνεται λόγος θα γίνουν ακόμη λιγότερο ελκυστικές για τους νέους γιατρούς, θα αυξηθεί το brain drain, η ΠΦΥ θα χάσει κι άλλους γιατρούς, ενώ τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν θα λυθούν. Το κυριότερο από όλα όμως, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο, είναι ότι αυτοί που θα ταλαιπωρηθούν στην ουσία είναι οι ασθενείς.

Αποκλεισμός από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης

Το μέτρο του αποκλεισμού από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, δεν στρέφεται μόνο εναντίον των γιατρών, αλλά θα αποβεί πρωτίστως σε βάρος των ασθενών. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών.

Όπως προβλέπει ο Ιατρικός Σύλλογος, αποτέλεσμα του μέτρου αυτού θα είναι να οδηγηθεί ένας μεγάλος όγκος ασθενών στις δημόσιες δομές υγείας, οι οποίες αδυνατούν να διεκπεραιώσουν τον σημερινό φόρτο εργασίας, και να υποστούν οι ασθενείς μια μεγάλη ταλαιπωρία.

Οι δηλώσεις

Μια τέτοια συνδρομή ιδιωτών γιατρών από μόνη της εμπεριέχει πολλούς κινδύνους, για τους πολίτες, για το σύστημα και για τους γιατρούς. Η ανταπόκριση δεν ήταν η αναμενόμενη, όπως ήταν φυσιολογικό. Επιτάξεις σε δημοκρατικά πολιτεύματα δυτικής χώρας το 2024 από τον ιδιωτικό τομέα δεν νοούνται, παρά μόνο σε ακραίες καταστάσεις πολέμου, φυσικών καταστροφών ή πανδημίας. Το είπαμε στον υπουργό ως ΠΙΣ, αρνείται να κατανοήσει τη θέση μας. Η αποχή μας για δύο μέρες από το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει σκοπό να κάνουμε ουσιαστικά μια προσομοίωση του τι θα ακολουθήσει αν ψηφιστεί η διάταξη νόμου. Η αποκοπή αυτή αποτελεί πρωτίστως πρόβλημα για τους ασθενείς και όχι για εμάς. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση είναι ένα μέσο εξυπηρέτησης των ασθενών και των πολιτών το οποίο το έχουν πληρώσει με τους φόρους τους», εξήγησε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων Θεόδωρος Παπακώστας μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ.

Οι αντιδράσεις

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων σε συνεννόηση με τον ΠΙΣ προτείνει: 1. Αποχή των ιδιωτών ιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση από την Παρασκευή, 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής. 2. Νομικές ενέργειες σε συνεννόηση με τον ΠΙΣ κατά της επίμαχης διάταξης, με ταυτόχρονη ανάδειξη των αιτιών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. 3. Ιατρικές κινητοποιήσεις ανά Νομό και Περιφέρεια. 4. Διακοπή της μετακίνησης ιατρών προς περιφερειακά νοσοκομεία, διότι είναι επισφαλής για την εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων της πόλης και την υγεία των πολιτών. 5. Καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη Δημόσια Υγεία από την εφαρμογή της διάταξης, αλλά και τη γενικότερη αντίληψη του Υπουργείου για την λύση των προβλημάτων του ΕΣΥ.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΟΡΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου